Lastensuojelun Keskusliitonkyselyn perusteella 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ajatukset lasten tilanteesta Suomessa ovat aiempaa pessimistisempiä. Kyselyn perusteella enää 55 % 10–17-vuotiaista lapsista ja nuorista pitää lasten tilannetta hyvänä, kun vuonna 2017 sitä piti hyvänä 71 %.
Sukupuolten välillä on eroja. Pojista 64 % näkee lasten tilanteen hyvänä, tytöistä 50 % ja muista vain 34 %. Tytöt ja muut ovat myös poikia enemmän huolissaan esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja epätasa-arvoisuudesta, kun taas pojat näkevät toimintaympäristössään enemmän mahdollisuuksia.
Selvästi eniten uhkana pidettiin ilmastonmuutosta (61 %). Lapset ja nuoret pitävät uhkina myös epätasa-arvoisuuden lisääntymistä (46 %) sekä talouden korostumista päätöksenteossa (34 %). Kyselyssä mukana olleista muutosilmiöistä lapset ja nuoret näkivät eniten mahdollisuutena monikulttuurisuuden, digitalisaation ja kansainvälistymisen. Erityisesti pojat pitivät kuitenkin kasvavassa määrin kansainvälistymistä myös uhkana.
Lastensuojelun Keskusliiton kyselyyn vastasi alkuvuonna 2024 lähes 15 000 lasta ja nuorta.
Lue lisää kyselyn tuloksista Lastensuojelun Keskusliiton verkkosivuilta.