Tuoreen sukupolvibarometrin mukaan nuoret ja yli 75-vuotiaat kokevat ikäryhmänsä olevan aliedustettu demokratiassa ja palvelujen kehittämisessä. Nuoret ja eläkeikäiset kokevat olevansa marginaalissa myös työelämän ja palvelujen kehittämisessä.
Liki puolet (45 %) suomalaisista ajattelee, että heikon julkisen talouden vuoksi aikuisten lasten pitäisi ottaa enemmän hoivavastuuta ikääntyneistä vanhemmistaan. Suomalaisten enemmistö (61 %) ei usko, että saa riittävää hoitoa ikääntyneenä. Viesti on vakava erityisesti 25–55-vuotiailta: heistä noin kaksi kolmesta ei usko hoidon riittävyyteen.
Sukupolvibarometrissä selvitettiin myös, mitä ajatuksia eläkevuodet ja ikääntyminen herättävät suomalaisissa. Kärkeen nousevat elämästä nauttiminen (53 %) ja se, että on aikaa harrastuksille ja mielekkäälle tekemiselle (50 %). Reilu kolmannes (38 %) suomalaisista ajattelee antoisaa aikaa läheisten kanssa. Monen mielessä on myös huolia. Puolet suomalaisista pelkää toimintakyvyn heikkenemistä ja itsemääräämisoikeuden menettämistä (50 %).
Sukupolvibarometrin ovat tuottaneet Miina Sillanpään Säätiö, Työeläkevakuuttajat TELA ry ja E2 Tutkimus. Kyselytutkimukseen vastasi yli tuhat suomalaista.
Tutustu julkaisuun Miina Sillanpään säätiön verkkosivuilla